Szokatlan nászajándék az első esküvőmön

Mindig is szerettem videózni, nagyon szívesen nézem a világot a kamera kis ablakán keresztül. Már gyerekként is elkértem apukám kameráját, próbálgattam, rövid kis videókat készítettem vele. Aztán amikor idősebb lettem, már profibb gépet vettem magamnak és elvállatam kisebb események videózását is. Ez kiváló tapasztalat volt, megalapoztam vele a karrieremet, mert jelenleg esküvői videósként dolgozom. Más eseményekre is szoktam menni, de az év nagy részében esküvőket örökítek meg. Szeretek egy kis csavart vinni a dologba és nem csak a szokásos mozzanatokat videózni; mindig csinálok vágóképeket a vendégekről, a díszítésről és a helyszínekről is.

A legelső esküvőm előtt nagyon izgultam, hogy minden fontos történést meg tudok-e majd örökíteni, hiszen rajtam múlik, hogy mit fog majd mutogatni a pár az ismerősöknek és a gyerekeiknek. Szerencsére minden kifogástalanul sikerült, úgyhogy nem a bakik miatt maradt emlékezetes az az esküvő, hanem a nászajándék miatt. Az ifjú pár az esküvő előtt költözött be egy régebbi házba és szépen lassan, lehetőségeikhez mérten elkezdték felújítgatni. A nyílászárók cseréje egy nagyobb kiadás volt, amit sajnos nem tudtak megengedni maguknak a lagzi kifizetése mellett, úgyhogy megkérték a násznépet, hogy aki adni szeretne valamit nekik ajándékba, az támogatást adjon az otthonuk szépítéséhez. Elég szép összeg gyűlt össze a lagzi végére, úgyhogy biztos voltam benne, hogy lezajlott a nyílászárók cseréje az esküvő után.

Nem mindenkinek annyira fontos, hogy korszerű és jó minőségű nyílászárók legyenek beépítve a házba vagy lakásba, pedig nagyon nagy hatása van az egész házra az ablakoknak. Ha nincsenek rendesen leszigetelve, szelelnek, mindenhol szökik a meleg, akkor télen, a fűtésszezonban egy vagyon el tud menni csak arra, hogy kellemes hőmérséklet legyen a lakásban. Nagyon nem mindegy, hogy egyszer kell csal felfűteni a lakást és utána már bent marad a meleg, vagy állandóan fűteni kell, mert minden résen kiszökik a meleg levegő. Persze meg lehet próbálni az örök klasszikus összecsavart törülközős megoldást is, ami javít a helyzeten, de nem éri meg hosszútávon egy rossz ablakkal szenvedni.

A meleg kiszökése mellett nagy probléma még, hogy a zajt sem szigeteli megfelelően az ablak. Ízlések és pofonok, de szerintem senki nem szeret az ébredező város egyre hangosabb zajaira ébredni vagy az eső suhogására, esetleg a szomszéd srác zenéjére. Ezek a zajok mind kizárhatók egy rendesen leszigetelt ablakkal, de szigetelés nélkül keserves éjszakákat tudnak okozni. Ha valakit a zaj- és hőszigetelés még mindig nem győzött meg, akkor érdemes fontolóra venni a biztonság szempontját. Ez nyilván függ a lakás elhelyezkedésétől, mert az nem valószínű, hogy a panellakás tizedik emeletén fogják felfeszíteni az ablakot és bemászni rajta, de nem árt, ha biztonságban tudhatjuk az otthonunkat és értékeinket. A műanyag nyílászárók vasalt szélei segítenek megóvni a lakásunk békéjét a kíváncsi betörőktől, mert jelentősen megnehezítik a feszítővasas betörést.

Az esküvő után utána is néztem, hogy mennyibe kerül egy nyílászáró csere, hogy külön gyűjtést kellett szerveznie az ifjú párnak. A muanyagablakom.hu segítségemre volt a kutakodásban, a műanyag nyílászárók előnyeit és esetleges hátrányait is megtudtam, plusz rengeteg technikai dolgot az ablakcseréről. Az igaz, hogy tényleg nem olcsó mulatság lecserélni egy lakás összes nyílászáróját műanyagra, de érdemes megfontolni, ugyanis hosszútávra tervez az, aki a csere mellett dönt. A fent már említett előnyök mellett kétségkívül az egyszerűséget is választja az ablakokkal együtt az, aki belevág a cserébe, mert a műanyag ablakokkal nem kell túl sokat törődni, hogy esztétikusak maradjanak. Gondolom, mindenkinek megjelent a lelki szemei előtt, ahogy a már hámló fa ablakkeretet le kell csiszolni, újra lakkozni és ezt a procedúrát nagyjából évente megismételni. A műanyag nyílászárókkal semmi ilyesmit nem kell csinálni, egyszerűen meg lehet őket tisztítani, lemosni és akár évtizedeken át gyönyörködni a letisztultságukban, mert az UV-állóságuknak köszönhetően nem fakulnak ki, nem sárgulnak be és nem kezd el róluk leperegni a festék.