Napelem árak és esélylatolgatás

Egy korábbi cikkemben már említettem, ha jól emlékszem, hogy a barátnőm esküvői fotósánál napelemek voltak a tetőn. Azóta is rágta az agyamat ez a tény, illetve sokkal inkább az, hogy neki van, nekem meg nincs, ezért elkezdtem kajtatni az információk meg a lehetőségek után.

Nem titkolt szándékom az volt, hogy valamilyen napelem árkalkulátor segítségével egy körülbelüli értéket kapjak arra, hogy mennyibe is kerülhetne nekem egy ilyen beruházás. Sajnos ilyen kalkulátort nem találtam, ami azért részben érthető, hiszen nagyon sok paramétertől függ az, hogy végül mennyibe is kerülhet egy ilyen beruházás. Azonban helyette találtam egy weboldalt (napelemesrendszerek.info, Pentele Solar), ahol csupa hasznos információt olvashattam a témában.

Például megtudtam, hogy egyrészt mikből tevődik össze egy ilyen rendszer – mármint olyan szinten, hogy milyen eszközök kellenek hozzá, hogy a napsugárzásból végül felhasználható elektromos váltóáram legyen a konnektoromban. Többek között a napelemről, tartószerkezetről és inverterről találtam hasznos gondolatokat, amik nélkül egyértelműen nem valósulhatna meg a zöld energia termelése. Aztán az is nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy már csak azért sem lehetséges egy egyszerű napelem árkalkulátorral végösszegeket kapni a rendszer telepítésére, mert nagyon sok tényező csak egy személyes helyszíni bejárás során derülhet ki. Például az, hogy a ház tetőszerkezete milyen állapotban van alapvetően meghatározza, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás. Ezért hogyha, ennél is cserélni kell valamit, akkor lényegesen többe kerülhet a mutatvány, mintha csak a napelemes rendszert kéne felszerelni.

Éppen ezért nem szórakozok tovább a dologgal, szerzek egy szimpatikus szakembert, aki felméri és megtervezi nekem az egész pakkot, nekem pedig csak el kell fogadnom és ki kell fizetnem és aztán le van tudva minden gond ezzel kapcsolatban, nem kell itt nekem külön árakat kalkulálgatnom.