Hozzámennél egy hőszivattyúhoz?

Abban a korban vagyok, amikor a velem egyidős ismerőseim egymás után, láncreakciószerűen mennek férjhez és alapítanak családot. Néha kicsit frusztráló. Nem mintha kényszeresen férjhez szeretnék menni, de nehéz a huszonhatodik eljegyzéses meg babavárós Facebook-poszt után is teljes értékű embernek érezni magam, miközben éppen a második diplomámért küzdök, alkalmi munkákból meg a szüleim támogatásából tartom fenn magam, és nemhogy egy gyereket, de még egy pozsgás növényt is nehezemre esik életben tartani.

Ennek ellenére lelkesen vállaltam magamra, hogy esküvői videóst keressek az egyik volt évfolyamtársam esküvőjére – éppenséggel nem vagyok különösebben járatos a témában, de az egyik legjobb barátom történetesen operatőr, így aztán miatta mindig engem kérnek meg az ilyesmire (merthogy úgyis biztos van egy csomó ismerőse…). Sikerült is találnom egy nagyon aranyos lányt – már az első találkozáskor nagyon jól elbeszélgettünk, és hamar kiderült, hogy hozzám hasonlóan ő is nyomasztónak érzi a házasodási hullámot, amit a környezetében tapasztal. Velem ellentétben azonban volt a hozzáállásában némi cinikus él – kifejtette ugyanis, hogy szerinte elég nagy motivációt jelentenek ebben a különböző támogatások, amelyeket a friss házasok meg a kisgyerekes családok igénybe vehetnek. Elmesélte például, hogy az egyik barátnője meg a férje éppen most korszerűsítik a családi házukat – megújuló energiával szeretnék megoldani az áramellátásukat meg a fűtést.

Az áramellátás korszerűsítéséről voltak fogalmaim (több olyan ismerősöm is van, aki napelem rendszert terveztetett a házára), a fűtéssel kapcsolatos megoldásokról azonban nem sokat tudtam, úgyhogy rá is kérdeztem, mit kell érteni ezalatt. Kiderült, hogy hőszivattyút – hallottam már ezt a kifejezést korábban, de sosem tudtam, mit jelent. A fotós lány sem tudta azelőtt, a barátnőjétől azonban kapott egy linket, ahol nagyszerűen lehet tájékozódni a témával kapcsolatban: a KlimaGlobal weboldalát.

KlimaGlobal

Rögtön rá is kerestem a telefonomon, miközben tovább beszélgettünk a témáról. Kiderült, hogy a hőszivattyú egy nagyon hasznos jószág tud lenni, két okból is: egyrészt drasztikusan képes csökkenteni a fűtés közben keletkező károsanyag-kibocsátásunkat, így rendkívül környezetbarát és klímatudatos megoldás, másrészt pedig hosszú távon még kifejezetten pénztárcabarát is. Az egyetlen bökkenő vele, hogy kiépíteni, na az viszont meglehetősen drága. Ezt a tényt egyébként maga a KlimaGlobal sem rejti véka alá – a honlapon különböző cikkeket és blogbejegyzéseket is lehet olvasni a hőszivattyúkhoz kapcsolódó témákban, így többek között a hőszivattyús fűtési rendszerek beruházási költségeiről is találhatunk cikket, amelyből kiderül, hogy a dolog valóban nem olcsó mulatság. A kiépítendő rendszer típusától (meg persze a házunk méretétől és adottságaitól) függően eltérőek lehetnek ugyan az árak, de mindenképpen milliós nagyságrenddel kell számolnunk. Erre jók viszont a különböző otthonfejlesztési támogatások, amelyekre a honlap szintén felhívja a figyelmet.

Mivel az árakkal kapcsolatban hangsúlyosan előkerültek a különböző típusú hőszivattyús rendszerek közötti különbségek, érdekelni kezdett, miben is állnak ezek a különbségek pontosan. Szerencsére a KlimaGlobal oldalán erről is találunk információkat: a hőszivattyúk működési elvének általános ismertetője ugyanis erre is viszonylag részletesen (ugyanakkor laikusok számára is befogadhatóan) kitér. Így aztán nekem is sikerült megértenem a hőszivattyúk kategorizálásának legfőbb szempontját: ez pedig nem más, mint a hasznosított közeg. A hőszivattyúk ugyanis azon az egyszerű elven működnek, hogy a környezet energiáját felhasználva melegítik fel a fűtési rendszerben keringtetett vizet – a fő különbségek közöttük pedig abban keresendők, hogy ezt a környezeti energiát honnan nyerik. Ennek a szempontnak a mentén megkülönböztethetünk kútvizes, talajszondás, talajkollektoros és levegő-levegő hőszivattyút is – mindegyiknek más és más előnyei és hátrányai vannak, illetve mindegyik más feltételeket igényel (nem biztos például, hogy bármelyik telek bármelyik rendszer kiépítésére alkalmas). A hőszivattyúk egyébként – bár eddig leginkább a fűtésről esett szó – hűtésre éppúgy alkalmasak lehetnek, így egy hőszivattyús rendszerrel egyszerre gondoskodhatunk a házunk környezetbarát és energiatakarékos fűtéséről és hűtéséről egyaránt. A legoptimálisabb megoldás kiválasztása mindig szakember feladata – ezért is van, hogy amennyiben árajánlatot szeretnénk kérni a KlimaGlobaltól, a konkrét tervek és ajánlat elkészültét minden esetben helyszíni felmérés előzi meg.

Nagyon fontos figyelmet fordítanunk arra – és a KlimaGlobal erre szintén felhívja a figyelmet – hogy a hőszivattyús rendszer kiépítése anyagilag csak hosszú távon fog megtérülni, így aztán elengedhetetlen, hogy minőségi alkatrészek és készülékek mellett döntsünk. Ha ugyanis nem így teszünk, azzal drasztikusan megnövelhetjük a rendszer megtérülési idejét, és hosszú távon igen jelentős pluszkiadásokra ítélhetjük magunkat – olyanokra, amelyek könnyedén elkerülhetőek lettek volna a gondos és szakszerű tervezéssel. A KlimaGlobal csapata azonban – amennyiben őket bízzuk meg a kivitelezéssel – ezen a téren sem fog cserben hagyni minket, bátran rábízhatjuk magunkat ugyanis arra a sokéves tapasztalatra, amelyet a hőszivattyúk kiépítése terén szereztek, és amely felvértezi őket a minőségi kritériumokra és az esetleges buktatókra vonatkozó alapvető tudással.

A kapcsolatfelvétel a céggel egyébként – ha már eleget bogarásztuk a különböző cikkeket, és úgy döntenénk, hogy szeretnénk a tettek mezejére lépni – rendkívül egyszerű: csak egy online űrlapot kell kitöltenünk, ahol elegendő a nevünket és a főbb elérhetőségeinket megadni, innentől kezdve pedig már csak várnunk kell, hogy a cég egyik munkatársa felkeressen bennünket telefonon.

A KlimaGlobal egyébként nem csak hőszivattyús rendszerek telepítésével foglalkozik, hanem légkondicionáló berendezésekkel is. Amennyiben Komárom-Esztergom vagy Győr-Moson-Sopron megyében lenne szükségünk a szolgáltatásra, a készülék beszerelésével és üzembe helyezésével is megbízhatjuk őket, de az ország más pontjaira is kiszállítják a készülékeiket, és kérés esetén szakembert is ajánlanak a környékünkön, aki a beszerelést elvégzi nekünk. A hőszivattyúkhoz hasonlóan a légkondicionálókról is részletesen olvashatunk a holnapjukon – milyen típus kinek ajánlott, milyen méretet érdemes választani, milyen szempontokat szükséges figyelembe venni, milyen főbb alkatrészei vannak egy légkondicionáló készüléknek és mire kell odafigyelnünk ezekkel kapcsolatban. Egyszóval bármilyen kérdésünk legyen is, nagy valószínűséggel fogunk rá választ találni a rengeteg ismertető és blogbejegyzés között – ha azonban mégsem, bátran felvehetjük a kapcsolatot a céggel, akik ezek után személyre szabottan tudnak a segítségünkre lenni.

A nagy hőszivattyú- és légkondimustra alatt a videózásról majdnem teljesen meg is feledkeztünk, de szerencsére visszarántott a valóságba a tény, hogy egyelőre se hőszivattyúra, se légkondira nincsen pénzem. Ha viszont lesz, akkor egészen biztos, hogy a KlimaGlobalt fogom választani.