Egy esküvői videós legyen sokoldalú

Nagyrészt esküvőket szoktam megörökíteni videón, mondhatjuk, hogy ez a munkám. Hobbinak indult, amiből hamar szerelem lett, aztán nagy szerencsémre már megélhetési forrás is. Egy jobb esküvői szezonban ki sem látszom a munkából, szinte egyik esküvőről megyek át a másikra. De nagyon szeretem ezt csinálni, elkapni az apró pillanatokat, olyan dolgokat megörökíteni, amiket a pár esetleg nem vett észre személyesen, de a videót nézve jót mosolyognak majd rajta, vagy éppen bepárásodik a szemük. Nem a vendégek szemével kell néznem az esküvőt, hanem egy kívülállóéval, aki észrevesz mindent és szelektál, hogy mit örökít meg és mit nem. Nem szeretem, ha extra hosszú, öt percesnél több videót kérnek tőlem, mert ilyenkor óhatatlanul sablonos lesz az egész kisfilm és elviszíti minden egyediségét.

Amikor pedig nincsenek esküvők, el szoktam vállalni más munkát is, például a legutóbbi videóm egy csapatépítő tréningen készült. A tréning résztvevői is megkapták emléknek és a csapatépítőt tartó cég is megkapta a videót reklámnak. A többféle program közül a sárkányhajózásra esett a résztvevők választása. Mondjuk ez tipikusan egy csapatépítő sport, ami vagy nagyon jól összehozza a munkatársakat, vagy sírig tartó ellentétet és haragot szül, hogy nem tudtak egyszerre evezni és valaki eltévesztette a ritmust. A sárkányhajóban általában a főnök szokott beülni a dobhoz, ő adja az evezés ütemét, a dolgozói pedig szorgosan lapátolják a vizet. A rendszeres csapépítő tréningek egyébként pozitívan hatnak a dolgozók munkamoráljára és elköteleződésére, tehát egy cégnek egy ilyen tréning befektetés, ami hosszú távon meg fog térülni. Az együtt evezők között pedig csoportkohézió alakul ki, úgy érzik, hogy ők egy csoportba tartoznak, ami szintén kifizetődő a munkájuk során. Érdemes emiatt úgy osztani a hajókat, hogy az együtt dolgozók kerüljenek egy hajóba; az ismerkedős eseményeknek is van pozitív hozadéka, de egy csapatépítő tréningnek nem az az elsődleges funkciója, hogy megismerjék egymást a különböző részlegeken dolgozó munkatársak.

Ha egy cég elhatározza, hogy megörvendezteti a dolgozóit egy csapatépítő tréninggel vagy legalább csapatépítő nappal, akkor az első lépés egy olyan cég keresése, akik tartanak ilyen tréningeket. Attól függően, hogy milyen tréningről van szó, különböző szakemberek tartják őket, például pszichológusok, trénerek vagy coachok. Vannak olyan tréningek is, amik helyben zajlanak, a tréning vezetője megy ki a céghez és különböző csapatépítő játékok használatával formálja a tréning résztvevőit. De vannak speciális tréningek is, amik valamilyen külső helyszínen zajlanak, például a Balatonon vitorlás csapatépítő vagy sárkányhajózás. Ezek a tréningek kicsit olyanok, mint a mini nyaralások, leutazik az összes dolgozó, már az utazás alatt tetőfokára hág a hangulat és a tréning végén még erősíti a hazaút a csapaépítő feladatok és játékok jótékony hatását. Egy tréning hatása igazából nem is rögtön a tréning után mérhető, lehet, hogy már akkor is javul a dolgozók munkamorálja vagy hangulata, de igazán szépen hosszútávon rajzolódik ki a pozitív hatás.

csapatépítő játékok