Az esküvői fotósnak napelemek voltak a stúdiójának tetején

Nem rég tanú voltam egy gyerekkori barátnőm esküvőjén, és hát, mint tudjuk, egy tanúnak több feladata van annál, minthogy csak simán aláírja az anyakönyvet, hiszen gyakorlatilag a tanú a menyasszony – és a vőlegény – jobbkeze is. Nem volt ez másképp a mi esetünkben sem: segítettem például többek között a megfelelő fotós megtalálásában is. Ami nem volt nehéz feladat, tekintve, hogy egy egyetemi évfolyamtársamat ajánlottam nekik, aki már évek óta fotózással foglalkozik, sőt még díjakat is nyert.

Mivel egy ismerősömről volt szó, így elkísértem a leendő – akkor még – házastársakat, hogy a srác is tudja őket kihez kötni, és akkor láttam, hogy napelemek kerültek a tetőre. Meg is kérdeztem, hogy ezek a napelem panel méretek nem túl nagyok-e, de azt mondta, hogy mindegyik nagyjából ekkora.

napelem panel méretek

Nem hittem el, mert olyan nagynak tűntek, úgyhogy utána olvastam annak a cégnek a weboldalán, amit az ismerősöm ajánlott. Az itt olvasható információkból egyértelműen kiderült számomra, hogy a napelem panel méretek a rendszer működésének szempontjából igazából annyira nem lényegesek, a hangsúly inkább azon van, hogy magának a rendszernek a mérete mekkora, ugyanis ettől függ, hogy kellő teljesítményű lesz-e. Az pedig, hogy mekkora rendszerre is van szükség, azt már egyetlen adatból is meg tudják mondani a szakértők.

Az említett cég – Pentele Solar Kft. – honlapján lehetőség van árajánlatot is kérni, és abból az űrlapból tudom, hogy az adat, amit meg kell adni, és amit az imént említettem, az az éves áramfogyasztásnak a mennyisége. Ez azért fontos a szakértőknek, mert ebből könnyedén meg tudják állapítani, hogy mekkora rendszerre is van szükség. Különösen akkor, kwh-ban adjuk meg ezt az adatot, úgy talán egyszerűbb, de összegszerűen is van erre lehetőség.

Tehát nem érdemes a napelem panel méretek alapján kialakítani egy rendszert, persze az is fontos lehet, de ahogy említettem, a tetőre való napelemek nagyjából azonos méretűek – de természetesen nem pontosan -, így nem ez a mérvadó.

De a lényeg, amire ki akartam lyukadni: a barátnőmnek olyannyira megtetszett ez az egész napelemes dolog, hogy ahelyett, hogy a videózásról és a fotózásról beszéltünk volna, az idő nagy részét elvitték a napelemek.