Ajándékon ne törd a fejed, a napelemünkben meglelheted

Az összeköltözésünk után 2 évre tartottuk az esküvőnket, ami az idei nyárra esett, és sokat gondolkoztunk, hogyan tudassuk a násznéppel, hogy egy napelemes rendszer telepítésére gyűjtünk, de aztán kerek perec ráírtuk a meghívóra, hogy pénzt hozzanak ajándékba, ha tehetik. Az esküvő előtt kitaláltuk, hogy összeszedjük, mit tudunk eddig a napelemekről és kalkulálunk egy összeget, hogy mi lenne a cél, amire szükségünk van, hogy tudjuk mennyi jön ebből össze a napelemeinkre. Ezt online sehogy sem sikerült megvalósítanunk, hiszen, ahogy megtudtam a sporoljnapelemmel.hu oldalán, rengeteg befolyásoló tényező van, ami a napelemes rendszer, illetve a napelem inverter árára hatást gyakorol.

inverter ár

A sporoljnapelemmel.hu oldalán találtam is egy árajánlat kérési lehetőséget, így éltünk ezzel, hiszen ingyenes helyszíni felméréssel biztosítják az ingatlan személyes megtekintését és ez után tesznek árajánlatot, amit vagy elfogadunk vagy nem. Az űrlapot kitöltve egy héten belül csörgött is a férjem telefonja, hogy először telefonon egyeztessenek, mik az igényeink. Feltettek kérdéseket a házunkról, hogy mekkora a négyzetmétere, hányan lakjuk, illetve milyen energiaosztályú és hány darab különböző eszközünk van a lakásban, illetve melyik energiaszolgáltatónál vagyunk, mert ez nagyban befolyásolja, hogy milyen eszközzel kerülhet kapcsolatba, így az inverter ár is ez alapján kerül majd meghatározásra. Ezek persze csak előzetes adatgyűjtések, hogy tudják mivel számolhatnak, illetve hogy a későbbiekben mi az, amit még telepíteni tervezünk (légkondi például), hogy tudják mekkora áramfogyasztóra lehet szükségünk, ami fedezi a jövőbeni terveinket is.

A személyes felméréskor pedig a fű növekedésétől kezdve a legutolsó konnektorig mindent átnéztek a szakemberek, hogy a lehető legpontosabb árajánlatot tudják adni, és biztosítani tudják, hogy megfelelő helyre kerül a napelemünk, és a jövőben se okozzon gondot egy éppen magasra növő fa vagy bármi ami árnyékot vetne a rendszerre. Másik nagyon fontos ellenőrizni való volt a tető megfelelő szerkezete, amit szintén megvizsgáltak és a lécezést, illetve a cserepek állapotát nézték például, hogy stabil szerkezetre kerüljenek a napelem táblák. A felmérés után pár héttel meg is kaptuk az ajánlatot, ki is nyomtattuk és motivációként kitettük az íróasztal feletti parafa táblára, hogy mindig eszünkbe jusson, mi a következő célunk. A felméréskor elmondtuk a Pentele Solar KFT. kollégáinak, hogy most tényleg csak a felmérést csinálnánk meg és a telepítést jövőre szeretnénk elkezdeni, ami tudjuk, hogy befolyásolja az árat, de ők is megmondták, hogy ekkora összegeknél, az éves változás nem lesz akkora mértékű, hogy az előzetes kalkuláció teljesen fals legyen, de azért persze telepítés előtt ismét szükség lesz a felmérésre, viszont az alap adatok megvannak, ha nem változik, nem építkezünk, akkor azzal még gyorsabban megleszünk, ha ismét találkoznánk.