A gyors és egyszerű megoldások híve vagyok – az energetikai tanúsítványt illetően is

Én tényleg maximálisan a gyors és minél egyszerűbb megoldások híve vagyok. Inkább keresgélek 10 perccel tovább egy adott szolgáltatást, csak hogy azzal tényleg ne legyen bajom, ha már egyszer megrendeltem. Pontosan így sikerült találnom egy kiváló esküvői videóst is anno, mikor a nagy napunk közeledett, aki annyira príma videót vágott össze aztán az egész mulatságról, hogy legszívesebben állandóan azt nézném. De persze nem minden esetben kell sokáig keresgélni ahhoz, hogy belenyúljunk a lehető legjobb megoldásba. Én meglehetősen mázlista vagyok ezen a téren – legalábbis az eddigiek alapján ezt merem állítani. Nem csak remek esküvői videós sikerült egész gyorsan találnom, de egy másik szembejövő problémára is könnyen megoldást találtam a közelmúltban.

Az esküvőt követő újabb nagy lépés, vagyis a közös ház vásárlása során szembetalálkoztunk azzal a ténnyel, hogy bizony az adásvételi szerződés mellékleteként ott kell lenni feketén-fehéren a szóban forgó ingatlan energetikai tanúsítványának. Ez egy olyan okmány, amiben arról nyilatkoznak a szakértők az előzetes felméréseik alapján, hogy energetikai szempontból milyen állapotban van a ház vagy a lakás, vagyis hogy mennyire kell sok vagy kevés energia, tehát sok vagy kevés pénz az ingatlan üzemeltetéséhez és fenntartásához. Mivel az a fél, akitől az ingatlan vételeztük volna nem volt túl karakán ebben a kérdésben – pedig ő nem rendelkezett ilyen tanúsítvánnyal – ezért elkezdtem magam utána járni a dolognak és persze olyan komoly erőfeszítéseket nem igényelt az ügy felgöngyölítése. Nagyjából 5 perc keresgélés után találtam egy zseniális megoldást.

Az e-tanusitas.eu oldalon azt írták, hogy akár már 24 órán belül is képesek a rendelkezésünkre bocsátani a szükséges dokumentumot. Sőt! Indokolt esetben és szükséges tervrajzok és más egyéb hivatalos dokumentációk megléte esetén akár már 12 órán belül kaphat a megrendelő egy olyan kódot, ami valójában szükséges a szerződés elkészítéséhez.

Ezen felbuzdulva nagyon nem is keresgéltem tovább, egyszerűen beajánlottam az oldalt az eladónak, hogy itt csináltassa meg a tanúsítványt. Ebből aztán az lett, hogy megrendeltem neki és segítettem az egész folyamat lebonyolításában, mert ő továbbra is egészen hadilábon állt ezzel a dologgal – így viszont legalább én egészen képbe kerültem és már nem leszek zavarban, ha esetleg a későbbiekben nekem is szükségem volna ilyesmire – bár a most készített tanúsítvány 10 évig, vagy bármi nagyobb volumenű energetikai átalakításig érvényes és lekérhető az e-tanusitas.eu-ról.

Tehát megrendeltem a szolgáltatást és segédkeztem mindenben, ami ezzel kapcsolatos volt – elvégre mégis csak enyém lesz ez a dokumentum. Nagyon szimpatikus volt, hogy más sok oldallal ellentétben ezen a holnapon nem köntörfalaztak az árakkal kapcsolatban, hanem minden feketén-fehéren le volt írva, hogy négyzetméter, illetve budapesti vagy vidéki elhelyezkedés alapján mennyibe kerül egy lakás és egy családi ház felmérése. Éppen ezért pontosan tudtuk előre, hogy a 110 négyzetméteres kertes családi ház vidéken 23.990 forintba fog kerülni. Bármennyire nem esik jól egy lakásvásárlás esetén bármilyen plusz összeg, ez ma már sajnos megkerülhetetlen.

A telefonos egyeztetést követően a szakértő eljött felmérni a helyzetet és persze nagy meglepetést nem okozott. A házban minden komfortos és új, a fűtéstől elkezdve a nyílászárókon át minden. Ezek mellett pedig nem elég, hogy napkollektor gondoskodik a meleg víz meglétéről, de az elektromos áram ellátására pedig egy napelemes rendszert építettek ki. Ez önmagában azt jelenti, hogy a ház lényegében megtermeli saját magának a szükséges energiát, tehát mindenképpen AA besorolású, vagy afeletti osztályozásra számítottunk. Természetesen így is lett, köszönhetően a korszerű szigetelésnek és ablakoknak a ház AA+ besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy az ingatlan kiemelkedően nagy energiahatékonyságú. A dokumentumot egy napon belül megkaptuk papír formában, ami bőven elég volt ahhoz, hogy mikor az ügyvédi megjelenésre került a sor, addigra minden szükséges okmány – köztük ez is – meglegyen.

Nagyon örülök, hogy ezt az ügyet is ennyire végtelenül egyszerűen sikerült orvosolni és minden úgy működött az e-tanusitas.eu-n, ahogy az le volt írva. Sajnos ez manapság nem ennyire evidens dolog, de itt tényleg pontosan annyit fizettünk, amennyi a honlapon is fel volt tüntetve, illetve minden úgy, olyan tempóban és formában zajlott le, ahogy annak az előzetes egyeztetés alapján történnie kellett.

e-tanusitas.eu