Magyar

DSLR esküvői videó, filmkészítés

Valentinfilm - tulajdonságok

Esküvői videó vs. esküvői mozi Hogyan készítünk mi DSLR esküvői videót?

 Hogyan készítünk mi DSLR esküvői videót?

Nálunk, a Valentinfilmnél a következőképpen történik mindez: kezdjük az emberrel, aki a kamera mögött áll.
Túlnyomórészt egy kamerával készítjük az esküvői felvételeket, de csapatban, több operatőrrel dolgozunk, azaz egy adott időpontra több esküvőn is ott tudunk lenni. Full HD ill. Canon DSLR fényképezőgépekkel forgatunk. Nem szoktuk a 2 kamerás csomagunkat előtérbe helyezni, mivel tudunk úgy felvételeket készíteni egy kamerával, hogy azok az utómunkát követően kétkamerásnak tűnnek. Természetesen ennek vannak fizikai korlátjai, egyszerre nem tudunk két helyen forgatni, de erre van a 2 kamerás csomagunk.
Az esküvők mellett cégeknek, TV-knek készítünk rendezvény-, image-, és reklámfilmeket. A minőség biztosítása a céges munkáknál nagy fontosságú, az esküvőknél pedig elengedhetetlen, mivel az egész nap egyszeri és megismételhetetlen. Állandóan kamerakésznek kell lennünk, mindig történhetnek váratlan események, főleg a lakodalom alatt. Ez van, hogy azt jelenti, hogy reggel 9-től hajnal 2-ig kamerázunk. És mivel mi a „Tudósító stílus”-t képviseljük, akkor se pihenünk a lagzi alatt, amikor az egyébként más stílusú esküvői videós várná a következő eseményt, mondjuk a menyasszonytáncot, mivel mi ilyenkor tudjuk a történeteket, jókívánságokat rögzíteni. Hiszen kötelező programkor a kötelező programot kell kameráznunk és arra a násznép is kíváncsi.
De térjünk vissza a videózásunk kezdő időpontjához. 2 féleképpen szoktuk kezdeni a forgatást. Az egyik, hogy reggel-délelőtt megyünk hozzátok és kamerázzuk a készülődést, sminkelést, öltözködést, lánykikérést. A másik pedig, hogy valamikor délután csatlakozunk hozzátok a fotózáshoz, vagy valamelyik szertartáshoz.
A fotózáskor a fotós a főnök, mi csak a háttérből azt videózzuk, hogy hogyan születnek a képek. A fotós instruál-mozgat benneteket, Ti ide mentek, pózoltok, nevettek, hogy pl. mezítláb sétáltok… Tehát egy werkfilm készül a fotózásotokról. Itt is nagyon jól szokott működni, ha pár megjegyzést fűztök ahhoz, ami épp történik: ilyen és ilyen nap van, ma esküdünk, most fotózkodunk és épp kifogtuk az év legmelegebb napját, de nem baj, mert legalább nem esik az eső :)! Vagy a vőlegény elmeséli, hogy a menyasszonya épp azon küzd most a fotóssal, hogy kiüldözzék a szoknya redőiből a belegabalyodott legyet.
Ezek a megszólalások a kész esküvői filmben nagyon jól hangoznak.
A szertartásoknál igyekszünk csiptetős mikrofont tenni az anyakönyvvezetőre és a papra, hogy tökéletes legyen a hangjuk. Ennek többnyire nem szokott akadálya lenni, a monori anyakönyvvezetőn 2 csiptetős mikrofon is volt: a sajátja és a miénk! Szimmetrikusan helyeztük el a kettőt és még jól is nézett ki :)!
A szertartásokat úgy vesszük fel, túl azon, hogy rögzítjük a legfontosabb részeket (bevonulás, esketés, kivonulás), hogy figyelünk a szöveges tartalomra. Tehát addig kamerázzuk az anyakönyvvezetőt, papot, amíg be nem fejezi az adott gondolatát. Így meglesz az eleje is, vége is, és utána elfordulhatunk róla és megcsinálhatjuk azokat a bizonyos felvételeket rólatok, szülőkről, tanúkról, násznépről, innen is, onnan is, amikkel utómunkakor 2 kamerássá tehető a jelenet. És amikor újabb fontos tartalmi rész, vagy épp az esketés következik, akkor visszafordulunk az esketőre és képileg is, hangilag is „meglesz a beszélő”.
Így a kész esküvői videóban egy se nem unalmas, se nem hosszú rész válik a szertartásokból: van benne tartalom, mondanivaló, hiszen hallhatjuk azt a személyt, aki összead benneteket, látunk Titeket, a násznépet, hallunk aláfestő zenét és még össze is adnak benneteket :)!

Gratulációk, csokordobás, vonulás a lagzi helyre; ezeket is mind változatos képekkel videózzuk (egész alakos-, totál-, arcközeli képkivágások váltakoznak, egyik-, másik irányból), sok-sok élőhanggal (csokordobás sikoltozó-ujjongó-tapsikoló násznéppel, dudáló menetoszlop).
A lakodalom alatt is törekszünk a változatos képi világra, figyelve az élőhangokra.
Ekkor általában nincs mód a csiptetős mikrofonra, tehát tudatosan úgy vesszük például a pohárköszöntőt, vőfély beszédét, hogy az irányérzékeny kameramikrofonnal a beszélőre nézünk, hogy a hang a lehető legjobb minőségű legyen. Ha elfordulnánk róla, akkor megváltozna a hangkép, visszhangos, tompa, nehezen érthetővé válna.
Rögzítjük a további eseményeket folyamatosan: nyitótánc, bulizás, tortaszelés, játékok, menyasszony-, menyecsketánc. Ezen „kötelező elemek” szüneteiben, pontosabban amikor ezek nincsenek, ill. már van elég bulizós felvétel, akkor tudjuk a sztorikat, jókívánságokat rögzíteni. Ez úgy történik, hogy Ti már korábban megkéritek valamelyikőtök testvérét, vagy tanúját, hogy majd segítsen nekünk „riporterkedni”. Merthogy a mikrofont valakinek tartania kell és itt nem a Frei Tamás szintű mélyinterjúkra lesz szükség, hanem csak arra, hogy 2 nagyon egyszerű kérdést feltegyen a „riporter”. Azért jó, ha valaki a násznépből a kérdező ember, mert őt ismeri a násznép, könnyebben megtalálja az adott személlyel a hangnemet, hiszen ismerik egymást. Továbbá ő tudja, hogy kihez érdemes odamenni azért a bizonyos sztoriért. Nyilván a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, testvérekhez, tanúkhoz mindenképp odamegyünk, de előtte egyeztetünk Veletek, nehogy valaki olyanhoz menjünk, aki irtózik a kamerától és rosszul érezné magát miattunk.
És hogy mik szoktak ilyenkor születni? Például anyuka mesél az első pelenkázás élményeiről, vagy, hogy oviba menet mindig meg kellett állni megsimogatni a szomszéd kutyuskát, vagy a tesók felelevenítik a közös fáramászást, a barátok a legutóbbi nyaralást, bulizást.
Ti pedig meséltek a megismerkedésetekről, első csókról, lánykérésetekről.
Vicces szokott lenni, hogy ha Veletek ezt külön-külön veszzük fel, akkor apró eltérések előfordulnak kettőtök elmondásában: az első találkozókor ki-kinek a milyébe csípett bele, hogy felhívja magára a figyelmet vagy az első randi időpontjára pár nap különbséggel emlékeztek, vagy lánykéréskor ki adott előbb csókot a másiknak.
A Ti megszólalásotokkal kerül fel az „i”-re a pont, ezzel válik teljessé az elmúlt húszon-harminc éveteket elmesélő Esküvői Videótok. Egy olyan Film birtokosai lesztek, amiért könnyezve fog köszönetet mondani az az unokátok, aki csak idős korotokban látott benneteket, de így az Esküvői Filmetekkel megismerte a fiatalkori éneteket, és ezzel ismert meg igazán Titeket.
Visszatérve a felvételhez, a vacsorát követően nincs üresjárat hajnali 2-3-ig az operatőrnek.
Addig állunk rendelkezésetekre, amíg program van. Mi az esküvői videó teljessé tételére szerződünk, nem pedig egy előre meghatározott időpontig. Tehát, ha 2 óra 37 percre tervezitek a meglepetés U2 koncertet :), akkor minden további nélkül maradunk. Nyilván ha már csak buli van, akkor abból érezzük, hogy mennyit kell felvenni ahhoz, hogy kerek legyen a film.

Ezt követi a munka dandárja, az esküvői film megvágása.
Ugyanis az esküvő felvétele 10-15 óra munkát jelent a videósnak. Viszont az utómunka 25-40 óra szokott lenni. Ha vannak zenei-, vagy bármilyen kérésetek, akkor azokat bocsássátok rendelkezésünkre, és annak szellemében készítjük el a filmeteket. Ha nincs külön elképzelésetek, akkor mi adjuk a zenéket az esküvői videótokhoz.
És hogyan lesz 4-5 óra nyersanyagból esküvői Film?
Elsőként végigszelektáljuk a felvételeket, azaz kivesszük a "sallangot", rövidítjük a snitteket, különvesszük a vágóképeket, amikkel a 2 kamerás hatást tudjuk kelteni, szerkesztjük a riportokat, sorrendeket, témákat állítunk egymás után, zenéket választunk. Így általában feleződik az anyag hossza. Második lépésként érdemben vágjuk a filmet: pontosan egymás után tesszük a snitteket, zenehasználattal, vágóképekkel. Utolsó lépésként hangerőket állítunk be, azaz amikor valaki megszólal, akkor halkítjuk a zenét, és a beszédet követően visszahangosítjuk. Ez 70-120 hangerőállítást jelent esetenként! Viszonylag egyhangú ez a munkafolyamat, viszont ettől kap dinamikai különbségeket az esküvői videó! Ettől válik élménnyé a nézése, mert egyszer zenét hall a néző normál hangerőn, majd valamilyen megszólalást, miközben a zene halkan hallatszik, majd visszahangosodva újra a zene hallható. Ezt nem szokták bevállalni más esküvős stúdiók, mert ez elég macerás úgy összességében. Egy végső ellenőrzést követően exportáljuk a filmeteket kis bontásban. Ez általában az esküvő után 3-6 héttel történik, jelentkezünk nálatok a film linkjével, amit a szerverünkről letöltve megnézhettek. Kb. 40-80 perc hosszúságú szokott lenni, nyilván az események mennyiségének függvényében. Ha kell valamit javítanunk, például valaki túl spiccesen mondott valamit és azt inkább ki kellene venni, akkor azt értelem szerint megcsináljuk és ezt követően véglegesítjük az esküvői videótokat.
Kérni szoktunk tőletek 1-2 kedvenc képet, amiket borítóra, DVD-felületre nyomtatunk.
Találkozunk és kézbe vehetitek a 15 db nyomtatott felületű DVD-t a vágott filmmel, DVD tokban, továbbá a vágatlan felvételeteket 1 példányban 3-5 DVD-n.
Ha pedig HD csomagot kértek, akkor a végső HD filmet Blu-ray lemezen és/vagy winchesteren mpg fájlban vihetitek haza.
Hogyha az esküvőtök megszervezése és lebonyolítása kimeríti az anyagi forrásaitokat, de mégis szeretnétek tőlünk esküvői videót, akkor fel tudjuk ajánlani a részletfizetést, azaz amikor kezetekbe veszitek a kész esküvői DVD-ket, akkor kifizetitek mondjuk az első harmadát az összegnek, aztán x hónap múlva a következőt, majd az utolsót. A részleteket a személyes találkozókor pontosíthatjuk.

ÍRJATOK NEKÜNK! KÉRJETEK ÁRAJÁNLATOT!
Vegyétek fel velünk a kapcsolatot és
minden kérdésetekre választ kaptok!
hírlevél
Te már tervezed az esküvőt?
Iratkozz fel hírlevelünkre és maradjunk kapcsolatban!
Legutóbbi hírlevelünk
Kezdőlap Referenciák Partnerek GYIK Technika Akció Kapcsolat
Facebook
Esküvői videókészítés
Miért ez a videós? Az esküvői videós kiválasztása Az esküvői videós munkája
Technikai tulajdonságok
Hogyan készítünk mi DSLR esküvői videót? Esküvői videó vs. esküvői mozi
Stíluskereső
Pörgős Fiatalos Vidám Álomszép Tudatosan komponált zenefolyam Modern technológia
András István
www.valentinfilm.hu
info@valentinfilm.com
+36 (20) 383-0956
Copyright © 2013 valentinfilm.hu
Impresszum honlaptérkép
Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO